21 Ιουν 2015

Η γιόγκα δεν είναι γυμναστκή, είναι ινδουϊστική θρησκευτική πρακτική με πολλές σχολές


Στις μέρες μας ακούγεται πώς κάποιοι συνάνθρωποι μας κάνουν Γιόγκα με σκοπό να χαλαρώσουν από το στρες των σκληρών συνθηκών πού ζούμε, ή ακόμη για ν' αποκτήσουν ευεξία ψυχική και σωματική κ.ά.
Τα διάφορα κέντρα γιόγκα ή ινστιτούτα ή σχολές, όπως λέγονται, παρουσιάζουν τη γιόγκα, σαν μια ψυχοσωματική μέθοδο ευεξίας και αυτογνωσίας, επιστημονικού χαρακτήρα, πού δεν έχει καμία σχέση μαι θρησκευτικές αντιλήψεις. Δεν τους ενδιαφέρει, λένε, τι θεό πιστεύει ο καθένας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 'Ας ερευνήσουμε το θέμα. 
Πρώτα - πρώτα και μόνο η λέξη γιόγκα, πού προέρχεται από το σανσκριτικό* λεξιλόγιο, σημαίνει: ένωση. Τι ένωση; "Ένωση της ψυχής μαι το απρόσωπο απόλυτο Ένα του Ινδουισμού. Ή με άλλα λόγια, ένωση με την απόλυτη Υπερβατικότητα. Έτσι, λοιπόν, η γιόγκα είναι ένα θρησκευτικό σύστημα με θεωρία καί πρακτικές. Μέσα στις πρακτικές εντάσσεται και ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός έχει τον έξης σκοπό: Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του δασκάλου πού λέγεται γκουρού, να ενωθεί ο πελάτης με τους «θεούς» του ινδουισμού πού είναι το απόλυτο Ένα ή ή Υπερβατικότητα, όπως είπαμε. Έτσι θα πετύχει, λένε, να εξιλεωθεί από τα σφάλματα και τα λάθη πού διέπραξε όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά και κατά τη διάρκεια και όλων των προηγούμενων μετεν­σαρκώσεων του. Με αυτόν τον τρόπο θα ηρεμήσει και θα χαλαρώσει. 
 Αγαπητοί αναγνώστες μου, αυτά πού γράφω δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι ίδιοι οι δάσκαλοι της γιόγκα στα βιβλία τους.  
Αν ανοίξετε ένα λεξικό στη λέξη γιόγκα ή στο διαδίκτυο, θα δείτε τι θα σας βγάλει, διασυνδέσεις με αποκρυφισμό, ινδουισμό, γκουρού κ.α.  Από τα παραπάνω, λοιπόν, παρατηρούμε, ότι: H θεώρηση της γιόγκα απλά σαν ένα είδος γυμναστικής είναι λάθος και παραπλάνηση. Επειδή: 
  1. Αποτελεί θεμελιώδες γνώρισμα του ινδουισμού και γι' αυτό δεν είναι δυνατό ν' αποσπασθεί ο θρησκευτικός χαρακτήρας της από το περιεχόμενο και τον σκοπό των ασκήσεων. 
  2. Συνδέεται με αντιχριστιανικές αντιλήψεις, όπως ή μετενσάρκωση και ο διαλογισμός. 
  3. Είναι μια ανθρωποκεντρική προσπάθεια εξιλέωσης και αυτολύτρωσης καταργώντας έτσι τη θυσία για τη σωτηρία μας του σαρκωθέντος αληθινού Θεού και Κυρίου μας Ιησού Χρίστου.
Μιλώντας προ καιρού με κάποια κυρία πού έκανε γιόγκα, επέμενε πώς είναι χριστιανή ορθόδοξη και δεν την ενδιαφέρει το θρησκευτικό υπόβαθρο της γιόγκα, αλλά την βοηθάει ή γιόγκα διότι χαλαρώνει... 
-Απάντησα, μακάρι να μπορούσε να γίνει αυτό αλλά δεν γίνεται.
 Γιά φανταστείτε ένα φανατικό μουσουλμάνο να πηγαίνει κάθε πρωί μπροστά σε μία μεγάλη εικόνα της Παναγίας και επί μισή ώρα να κάνει μετάνοιες, πάνω - κάτω, λέγοντας και την προσευχή: «Ύπεραγία Θεο­τόκε σώσον ημάς». Κι όταν τον ρωτούν γιατί το κάνει αυτό, να λέει ότι κάνει την πρωινή του γυμναστική.  Και τον Σταυρό γιατί τον κάνεις; -Για να ξεμουδιάζω τα τρία δάχτυλα του χεριού μου... και συγχρόνως να ισχυρίζεται ότι είναι μουσουλμάνος. 
Δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό, μάλλον βρίσκεται σε μεγάλη πνευματική σύγχυση πού είναι και το γνώρισμα της εποχής μας. 
Αγαπητοί μου, επειδή πιστεύω πώς όλοι εσείς πού διαβάζετε αυτό το ταπεινό φυλλάδιο είσαστε πολύ έξυπνοι άνθρωποι, σας ρωτάω: ποιος από σας πιστεύει πώς όταν κάποιος μένει ακίνητος σε μία­ συγκεκριμένη σταθερή στάση σώματος, ποιος από σας πιστεύει ότι αυτό είναι γυμναστική; Κι ακόμη την ώρα πού μένει ακίνητος να λέει το "om"; Το ομ είναι μία φράση του διαλογισμού πού ονομάζεται mantras και είναι μαγική συλλαβή, πού επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά την ώρα της ακινησίας - διαλογισμού. Ποιος το πιστεύει; 
Ολοκληρώνοντας την ελάχιστη ενημέρωση για τι γιόγκα υπενθυμίζω το αυτονόητο: Ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν μπορούμε ούτε έχουμε ανάγκη να χρησιμοποιούμε ινδουιστικές θρησκευτικές πρακτικές σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας. Είναι πράγμα ασυμβίβαστο.
Εμείς έχουμε την Εκκλησία μας. Μέσα στην Εκκλησία με τα 'Άγια Μυστήρια ζούμε τον Αληθινό Θεό και ενεργείται ή σωτηρία μας. Αυτό πού φταίει είναι το ότι κάναμε την Πίστη ρουτίνα και τυπικούρα και χάσαμε την ουσία. Είναι ανάγκη ν' αφυπνισθούμε, να ερευνήσουμε την Ορθοδοξία μας, τον μεγάλο θησαυρό μας, τον πραγματικό πλούτο μας, να παραδειγματιστούμε από τούς βίους των Αγίων μας πού εφάρμοσαν το Ευαγγέλιο στη ζωή τους και τότε δεν θα επαληθευθεί αυτό πού είπε ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης, ότι: Αν και «ήρθε το Φως στον κόσμο, οι άνθρωποι αγάπησαν μάλλον το σκότος παρά το Φως» (Ίωάν. 3,19).

 * σανσκριτικό λεξιλόγιο είναι ή αρχαία ρίζα της γλώσσας των Ινδών.